2020 - Fimfárum

Pokud jsi byl/byla se mnou na táboře, kterým nás provázel Jan Werich a nemáš přihlašovací údaje pro prohlížení fotek, prosím, napiš mi na adresu vodnikhugo(zavináč)gmail.com a nezapomeň se podepsat.

Děkuji. Vodník Hugo

20. července 2020

V půl páté odpoledne se do nadějkovského tábora se začala sjíždět auta plná táborníků a tábornic natěšených na nové zážitky. Každé dítě prošlo rychlou kontrolou na přítomnost koronaviru a šlo se svým vedoucím za svým oddílem. Když jsme se všichni sešli a ubytovali se, byl nástup, při kterém jsme se seznámili s korona-změnami. Při večerním programu jsme se setkali u ohniště přečetli si zprávu od našeho kamaráda Vodníka Huga o tom, co se mu stalo … vzkaz nebyl dopsaný, protože náš kamarád Vodník Hugo při psaní zkameněl. Společně jsme se domluvili, že ho musíme zachránit. U ohně jsme si ještě společně s kytarou zazpívali a ještě před spaním si poslechli Línou pohádku namluvenou samotným Janem Werichem.

21. července 2020

První noc pršelo a byla velká bouřka. Dopolední program každý strávil se svým oddílem, aby jsme se seznámili, navázali na loňské vztahy, vymysleli si název oddílu, pokřik a vyrobili si vlajku svého hrajedálu. Odpoledne na děti čekala celotáborová hra na motivy včerejší Líné pohádky. Tuto hru si vyzkoušeli i vedoucí. Večer si skvělí a úžasní vedoucí připravili divadlo na pohádku Až opadá listí z dubu, kterou opět vyprávěl Jan Werich.

22. července 2020

Po příjemné noci na nás čekaly dětmi oblíbené kroužky – tentokrát to bylo šifrování a uzlování, pečení trdelníku, šití loutek nebo tašek, výroba náramků, drátkování a samozřejmě batika. Po obědě byla celotáborová hra k pohádce Až opadá listí z dubu nás všechny pobavila. Následoval program, který si každý oddíl organizoval sám. Po večerním nástupu bylo další vtipné divadlo. Tentokráte ho nedoprovázel svým hlasem Jan Werich, ale vedoucí předvedli dabing, kdy jeden četl pohádku Tři sestry a jeden prsten z knihy a druhý hrál to, co se zrovna dělo. Po táborovém ohni přišla krásná a tichá noc.

23. července 2020

Dopoledne byl druhý den kroužků, oddíly se začaly střídat na stanovištích a každý si užíval radost z tvoření nových výrobků. Po obědě a poledním klidu na nás čekala hra k pohádce Tři sestry a jeden prsten, která prověřila, jací jsou v jednotlivých oddílech týmoví hráči. Tato hra samozřejmě čekala i na naše vedoucí. Večer nás zase pobavilo divadelní představení, tentokrát jsme shlédli pohádku Král měl tři syny. Po skončení divadla jsme se odebrali k ohništi, kde jsme si zahráli hry připravené jednotlivými oddíly, zazpívali táborové písně a pak se uložili ke spánku.

24. července 2020

Hned ráno na nás čekala zpráva od Vodníka Huga se šifrou, kde jsme se dozvěděli, že dnešní hra Král měl tři syny bude zajímavá. Šli jsme na louku kousek od tábora, kde pro nás byly připraveny stožáry, vlajky a vykopané díry v zemi. Při hře jsme si ověřili svou rychlost, sílu a bystrost. Po dokončení stavby, jsme se dozvěděli, že pod těmito stožáry strávíme všichni noc pod širým nebem. O poledním klidu a při části odpoledního programu jsme se sbalili na noc a po svačině se odebrali na louku. Tam jsme si rozložili spacáky a připravili se na nocleh. Následovalo všemi dětmi oblíbené kradení. Ti, kteří byli chyceni, byli potrestáni. Po večeři jsme dorazili zpátky na svá místa a u ohně jsme si poslechli pohádku O rybáři a jeho ženě, spokojeně jsme zalezli do spacáků a s pohledem na hvězdnou oblohu jsme usnuli.

25. července 2020

Ranní probuzení pod širým nebem bylo pro některé spáče náročné, ale museli brzy vstát, aby šli krást svou snídani. Rohlíky a Rama z nádvoří našeho tábora rychle mizely a po chvíli si všichni táborníci cpali svá bříška dobrou snídaní. Dopoledne jsme strávili na louce, kde jsme hráli hry, povídali si. Před obědem jsme se vydali zpět do tábora, kde jsme se vybalili a odpočívali po náročné noci. Po obědě nás překvapila zpráva od Huga a následovala hra k pohádce O rybáři a jeho ženě. Kdo chce víc, nemá nic - to mnoho táborníků zjistilo v průběhu hry. Odpoledne nás přepadl déšť. Dobrou náladu udrželo Rádio Kapka, které poskytovalo zábavné rozhovory a pestrý hudební program. Po nástupu jsme zase slyšeli hlas Jana Wericha, tentokrát při pohádce O Nebojsovi. Večer jsme si užili ještě venkovní taneční party, kde jsme se všichni vyřádili. Po takové zábavě se nám všem krásně spalo.

26. července 2020

Dnešní den byl poslední den kroužků, všichni měli vytvořený náramek, nabatikované tričko, ušitou tašku nebo maňáska, i snězený trdelník. Po poledním klidu byla pro všechny připravena další zábavná pohádková hra. Všichni si vyzkoušeli, jak si asi žila princezna Bosana v pohádce Tři veteráni. Po nástupu bylo divadlo, kde se všem představila další pohádka z knihy Jana Wericha Fimfárum Jak na Šumavě obři vyhynuli. Večer byl oheň, kde jsme si všichni zazpívali pro nás už známé písničky.

27. července 2020

Dopoledne jsme se nasmáli u celotáborové hry podle pohádky Jak na Šumavě obři vyhynuli. Těžký úkol si vyzkoušeli i vedoucí. Odpoledne bylo ve znamení sportu. Na všechny táborníky a tábornice čekala olympiáda, kde i ověřili své schopnosti, porovnávali se a soutěžili, kdo bude mít lepší výsledky v jednotlivých disciplínách. Po únavném sportovním dnu se všichni těšili na očekávané divadlo. Pohádka O lakomé Barce pobavila děti i dospěláky. Po potlesku, jsme se odebrali k ohni. K našemu překvapení pro nás byla připravena napínavá noční hra o Františku Nebojsovi. Všichni táborníci byli velice odvážní a po napínavém zážitku si zalezli do spacáků a se zavřenýma očima se těšili na další táborový den.

28. července 2020

Dnešní ranní a dopolední program si každý oddíl zařídil podle svých představ a přání. Po obědě jsme se odebrali mimo tábor, protože naši silní vedoucí-kluci stavěli nový stožár uprostřed tábora. Na louce proběhla celotáborová hra, kde jsme si zkusili, jak to měli v pohádce O Lakomé Barce těžké, když museli tahat pytle. Po vodní bitvě byla chvilka odpočinku na svačinu a pak následovala hra, kterou si připravili praktikanti-čekatelé pro své mladší táborové kamarády. Déšť nám ale nedovolil hru dohrát celou na louce. Po dešti jsme hru dohráli v táboře v Nejdedáli. K tomu nám hrálo Rádio Kapka, které si připravilo na dnešní večer i diskotéku. Všichni roztančení táborníci se mašinkou dostali ke svým stanům, kde si vzali hygienu, vyčistili si zuby a šli spát.

29. července 2020

Hned po probuzení na celý tábor čekala zpráva, kde jsme se dozvěděli, že dnešní den bude ve znamení divadla. Hned po nástupu každý hrajedál (oddíl) ulehl a poslechl si nahrávku s hlasem Jana Wericha, který namluvil další jeho pohádku Chlap, děd, vnuk, pes a hrob. V oddílovém divadelním představení musela zaznít slova z názvu pohádky. Dopoledne a o poledním klidu jsme si připravovali rekvizity, kostýmy a zkoušeli poslední detaily svých uměleckých děl. Po poledním klidu jsme svá divadelní představení zahráli svým kamarádům a kamarádkám z ostatních oddílů. Po svačině bylo připraveno divadlo vedoucích. Vedoucí zahráli hlavní pohádku z celé knihy. Děti zjistily, jaký příběh má Fimfárum a jak můžeme zachránit Vodníka Huga. Večer byl dlouhý oheň s písničkami a programem, a pak už jen klidný spánek.

30. července 2020

Poslední táborový den na nás čekala všemi oblíbená pouť. Viděli jsme krásné výrobky, mohli si vyzkoušet různé hry a dráhy. Všichni dospěláci se nasmáli nad kreativitou našich táborníků. Po poledním klidu byla připravena snad ještě oblíbenější dražba, kde jsme si za vydělané "petříky" mohli vydražit různé odměny od hraček až po knížky. Po svačině byl slavnostní nástup, kde jsme se dozvěděli, který oddíl vyhrál celotáborovou fimfárovskou hru. Také nám přišla zpráva od Vodníka Huga, že máme jít k rybníku. Když jsme přišli dolů k rybníku, uprostřed bludiště bylo zapíchnuté pravé fimfárum. Vysvobození našeho zkamenělého kamaráda bylo blízko. Fimfárem vítězný oddíl švihl a zazněl další výbuch oznamující zprávu. Vodník Hugo máchnutím ožil a poslal nám zprávu, že si večer po setmění máme dojít pro odměnu za vysvobození. Z vysvobození jsme měli všichni velkou radost. Po večeři jsme se sešli u slavnostního ohně, společně jsme si naposledy v tomto složení zazpívali a po domluveném znamení jsme se postupně rozcházeli za Vodníkem Hugem, který na nás čekal.

31. července 2020

Poslední den jsme vstávali brzy, abychom se stihli všechno sbalit, nasnídat se, rozloučit se s naším krásným fimfárovským táborem. Slavnostně jsme sundali českou vlajku z nového stožáru a vydali se na cestu k autobusu. Vystoupili jsme v Příbrami a s písní na rtech jsme se vydali ke kulturnímu domu, kde jsme měli poslední společný nástup, zazpívali jsme rodičům naše oblíbené písně z tábora, ukázali naše pokřiky a po společném AHOJ! AHOJ! AHOJ! jsme se rozešli do svých domovů. Těšíme se, že se uvidíme zase za rok!